Uyku her canlı için yaşamsal faaliyetleri yerine getirmek ve sağlıklı olmak adına yapılan en önemli günlük rutinlerdendir. Uykuya ayrılan zaman, düzenli bir uyku takvimi kişinin hem bağışıklığı hem de yaşantısını yüksek düzeyde etkiler ve aynı zamanda yemek yemek su içmek kadar önemlidir. Bu sebeple uyku rutini oluşturulurken sağlıklı ve yeterli bir uyku zamanı ayarlamak, uykunun kalitesine engel olacak dış etmenleri de devreden çıkarmak oldukça önemli konulardır.
Uykusuzluk problemi pek çok fiziksel sağlık problemini de beraberinde getirmekle birlikte uyku ihtiyacını tam olarak karşılayamayan insanlar günlük rutinlerinde de zorlanmaktadırlar. Hem vücut sağlıklarını fiziksel olarak; hem de psikolojik olarak ruh sağlıklarını etkileyecek pek çok yaşamsal faaliyeti olumlu yönde etkileyecek detay, güzel bir uyku düzeninden geçmektedir. Bu sebeple bizler de sizin için sağlıklı bir uyku rutini oluşturmak için nelere yapmanız gerektiğini, nasıl uyku düzeni oluşturacağınızı, yatak odanızda nasıl bir düzen sağlamanız gerektiğini anlatmak istedik. Keyifli okumalar dileriz :)
Rutin olarak akşam uyuma ve sabah uyanma saatlerinin belirgin olması gereklidir. Beden ve beyin bu düzene uyum sağladıkça bu zaman aralıkları oldukça netleşecek ve uyku zamanı geldiğinden beden ve beyin de buna hazırlıklı olacaktır. Mümkün olduğunca bu rutini bozmamak kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olacaktır. Günlük çalışma düzeninize göre güne başlamak için uyanma saatiniz net olmalıdır. Akşam uyku zamanını belirlemek için de aynı şekilde bir yol izlemelisiniz. Sabah uyanma saatinize göre yeterli gelecek saat aralığına göre bir uykuya geçme saatiniz olmalıdır. Yani her gün aynı saatte uyku için yatak odanıza geçmeniz birkaç hafta içerisinde beden saatinizle uyumlanacak ve uykuya geçişiniz kolaylaşacaktır.
Aynı şekilde iş dışı günler ve hafta sonlarında da aynı düzene uyum göstermelisiniz. Böylece oldukça düzenli bir uyku rutinine sahip olursunuz ve bu düzene uyum gösterdikçe kendinizi her zaman daha enerjik hissedersiniz.
Aile Pijamaları ile Fotoğraf Çekimi blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Yatak odanızda kullandığınız aksesuarlar ve renkler de kaliteli bir uyku düzeni için önemlidir. Eğer yatak odanızda dikkatinizi dağıtacak uyarıcı çok fazla öğe varsa, bunları kaldırarak daha sade bir dekorasyona gitmenizi öneririz.
Eğer dağınık biriyseniz bu da uyku düzeninizi bozacaktır. Yatak odanızda dağınık eşyaların bulunması, bir nizama sahip olmaması düşünce olarak sizi yoracaktır. Bu yüzden yatak odanızın düzenini her zaman sağlamalı, dağınıklık yaratan öğeleri toparlamalı ve her zaman ferah bir alan yaratmaya çalışmalısınız. Genel olarak yatak odanızda size kendinizi iyi hissettiren renkler ve aksesuarlar kullanmalı, fazla eşyalardan kaçınmalısınız. Uykudan önce yatağınızın üzerinde bulunan kalabalık öğeler varsa onları da kaldırmalısınız.
Uykuya geçmeden önce telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarınızı başka bir odada bırakmaya özen göstermelisiniz. Uykuya geçmeden yatağınızda telefon yada bilgisayarınızdan iş yada sosyal çevre gibi bazı detayları teknolojik cihazlardan incelemeniz, dikkatinizi dağıtacak ve uyarıcı etki yaratacaktır. Teknolojik cihazlar üzerinde yapmanız gereken işlemler varsa bunları yatak odanıza geçmeden önce tamamlamanızı ve telefon dahil mobil cihazlarınızı da yatak odanızın dışında bulundurmanızı öneririz. Uyku zamanı geldiğinde dikkatinizi dağıtacak aktivitelerden de kaçınmalısınız.
Genel olarak yatak odanızda uyku sırasında gece lambası kullanmanız önerilmez. Karanlık bir odada ışık uyaranı olmadan uykuya geçmek daha sağlıklı bir rutin oluşturmanızı sağlar. Bu yüzden yatak odanızda normalde de loş bir ışıklandırma kullanın ve uykuya geçmeden önce ışığı kapalı konuma getirin.
Yatak odanızın sıcaklığı elbette mevsimlere göre değişkenlik gösterecektir. Ancak ne çok soğuk ne de çok sıcak bir odada sağlıklı bir uyku çekmeniz mümkün olmayacaktır. Bu yüzden ılık bir uyku ortamı hazırlamalısınız ve mevsime uygun pamuklu battaniye veya pikeler kullanmalısınız. Eğer odanızın havası çok kuru oluyorsa hava nemlendiricileri ile bu kuru havayı yumuşatmalısınız. Bu sayede boğaz yada cilt kuruluğunun önüne geçerek rahat nefes alabilirsiniz.
Yatak odanızın dekorasyonunu yaparken mutlaka kullanım alışkanlıklarınıza göre bir yatak seçtiğinizi var sayıyoruz. Bu sayede uyurken rahatsızlık yaşamayacaksınız ve sabah dinlenmiş şekilde uyanacaksınız.
Yatak seçimi sonrasında doğru yükseklik ve sertliğe sahip yastıklar tercih etmelisiniz. Pamuklu kumaştan olması boyun sağlığını koruyacak ve rahat nefes aldıracak dizayna sahip olması da uyku devamlılığına yardımcı olacaktır. Nevresim kumaş tercihlerinizde de aynı şekilde pamuklu ve terletmeyen kumaşları tercih etmelisiniz. Böylece hem alerjik durumların hem de gece vücut ısısında yaşanan değişimlerin önüne geçmiş olursunuz.
Sağlıklı bir uykuyu sağlamada en temel gerekliliklerden biri de uyku sırasında giyilecek pijama yada gecelik seçimi olacaktır. Rahatınıza göre kısa kollu, uzun kollu, askılı, şortlu, uzun altlar yada peluş ürünler tercih edebilirsiniz. Burada önemli olan detay pijamanızın pamuklu kumaştan üretilmiş, nefes aldıran ve sağlıklı bir dokuya sahip olmasıdır. Mevsimine göre pijama yada gecelik seçmeniz halinde kışın vücudunuzu sıcak tutabilir ve yazın da serin tutarak sağlıklı bir uyku uyuyabilirsiniz. Aynı zamanda bedeninize uygun pijamalar tercih etmenizde de fayda var. Dar ve vücudu sıkacak modelleri tercih etmeniz yine uyku düzeninizi bozacaktır.
Rahat Bir Uyku İçin Hangi Pijama? blog yazımız da ilginizi çekebilir.
Sağlıklı ve deliksiz bir uyku için düzenli bir yatak odası gerektiği kadar temiz bir yatak odası da gerekmektedir. Düzenli olarak yatak odanızdaki eşyaların tozunu almalı ve toz biriken alanları temizlemelisiniz. Aksi takdirde biriken toz hem odanızın havasını ağırlaştıracak hem de alerjik durumlara sebebiyet verecektir. Odanızı sık sık havalandırmalı ve içeriye temiz hava girmesine olanak tanımalısınız. Özellikle akşamları uykudan yarım saat önce havalandırırsanız, tamamen yenilenmiş temiz bir atmosferde uykuya dalabilirsiniz.
Sadece uykudan önceki zamanlarda değil, gün içerisinde de içtiğimiz şeyler uyku düzenimizi etkiler. Kahve tüketimi fazla miktarlarda yapılıyorsa bunun uykuya yakın saatlerde olması farketmeksizin uyku düzeninizi olumsuz olarak etkileyecektir. Bu yüzden kahve kullanımınızı sağlıklı oranlar dahilinde sınırlamalısınız. Akşam saatlerinde ise kahve yerine hafif bitki çayı ve bol su tüketimine özen göstermelisiniz. Alkol kullanımı da aynı şekilde makul miktarlarda olmalıdır. Alkol vücuttaki suyu da alacağından akşam saatlerinde kapasitenizin üzerinde alkol almak, gece uyku sırasında susuzluk ve uykusuzluk çekmenize neden olacak ve sık sık uykunuzu bölecektir.
Dengeli ve sağlıklı beslenmek sadece uyku düzeni için değil, insan sağlığı için de en önemli konudur diyebiliriz. Gün içerisinde gıda çeşitliliği sağlamak ve bol su içmek kişinin kendisini sağlıklı ve enerjik hissetmesine de yardımcı olur. Özellikle akşam yemeklerinde ağır ve yağlı yemekler ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalar yerine yeterli miktarlarda sebze, protein ve lifli gıdalardan oluşan hafif yemekler tüketmek gerekir. Tabii ki yine çok fazla yememek ve kararında bir öğün oluşturmak da yemek sonrası yaşanan şişkinlik ve mide rahatsızlıklarının önüne geçer. Yemek saati de uyku saatinden en az dört saat önce olmalıdır. Böylece yemek sonrası uyku zamanına kadar mide sindirimi sağlayacağından rahat bir uykuya geçiş yapabilirsiniz.
Yemek sonrası yatma zamanına kadar geçen süreçte ise abur-cubur ve yağlı gıdalardan kaçınmalısınız. Bu arada meyve yiyebilir, bitki çayı içebilir ve bol su tüketebilirsiniz.
Her gün yatma saatinizden 15 dakika öncesini bakım ve temizliğe ayırabilirsiniz. Eğer akşamları duş alma alışkanlığınız varsa uykudan önce duş almak kaslarınızın gevşemesini ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Duş almak dışında yatmadan önce kişisel bakım yapmak da keyifli ve uykuya hazırlayan bir aktivite olacaktır. Cilt temizliği ve bakımı, vücut nemlendiricileri ile kendinize bakım yapmak kendinizi iyi hissetmenizi de sağlayacaktır. Uyku öncesi dişler de mutlaka fırçalanmalıdır. Böylece kendinizi tamamen ferah ve temiz hissederek sağlıklı bir uyku düzenine sahip olabilirsiniz.